De Geschiedenis van het Huis Steeland:
De geschiedenis van het huis Steeland gaat terug tot in 1556. In dat jaar kochten jonkheer Pauwels van Mechelen en schoutsdochter Anna de Cocq van Neerwijnen 84 roeden en 16 voet grond. Tegenover het huis lag de Blauwe Sluis, niet te verwarren met het gelijknamige gehucht bij Lage Zwaluwe. De familie Van Mechelen was gelieerd aan het Hof.
Prins Maurits kreeg drie zonen bij Margaretha oftewel ‘het Vrouwtje van Mechelen’.
Huis van Mechelen werd met vele andere woningen en boerderijen in 1595 bij Sevenbergs grote brand verwoest. In 1617 duikt de naam Van Steelandt (met een t op het eind) op. Jonkheer Philips van Steeland, raadsman van dezelfde Maurits en drossaard van Buren, huwde een andere Margaretha van Mechelen en liet een “seer treffelyck getimmert” huis bouwen. Onder scheepstimmerzoon Adriaan van de Werk, die ook Statenlid was, werd het notariskantoor. Hij gaf in 1871 opdracht tot de bouw van een nieuw Huis Steeland. Zoals dat er nu nog staat. Zoon Bastiaan van de Werk en Jean Bruckner voerden hier ook hun notariaat.
In de laatste volle eeuw stond het kantoorgebouw synoniem aan de suikerindustrie. Timmerman Peter Smits verkocht Steeland in 1916 aan de Coöperatieve Beetwortelsuikerfabriek. Links van de voordeur kwam het kantoorpersoneel, rechts de woning voor de suikerdirecteur. Het suikerlijntje met Dikke Bertha als locomotief tufte jarenlang langs de statige gevels. Nadat de suikerunie een kantoor op het eigen bedrijfsterrein gerealiseerd had, heeft ”Stichting de Markenlanden” de voorloper van ”Surplus Zorg” eind vorige eeuw zijn kantoor in het pand gehad.Toen de bewonersgeschiedenis nog niet was onderzocht werd de naam van het huis etymologisch op een eigenaardige wijze verklaard.
Omdat het huis destijds aan de rand van de Zevenbergse kom stond, ontleedde men ‘Steeland’ in: op het scheiden van stad (stee) en land.
Sinds 1997 wordt het pand door Ger luijten geëxploiteerd.
Het is nu een bedrijvencentrum met moderne kantoorkamers, waarin ZZP’ers en
ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf werkzaam zijn.
In 2019 en 2020 is de buitenschil van het pand optimaal geïsoleerd en gerenoveerd.
Dit is uitgevoerd zonder het karakter en de uitstraling van het pand te wijzigen.
“’t Huis Steeland” is ondanks zijn leeftijd “up to date” en klaar voor de toekomst.